Safari in Tanzania

De meest geliefde vakantievorm voor Tanzania is de safari. Het woord ‘safari’ komt uit de in Tanzania gesproken taal Swahili en betekent letterlijk ‘lange reis’. Voor ons Europeanen staat safari synoniem voor een avontuurlijke reis die vooral in het teken staat van het bezoeken van natuurgebieden waar het spotten van wilde dieren als hoofddoel geldt. Tanzania staat bekend als één van de beste landen ter wereld voor een safari. Er is een enorme diversiteit en kwantiteit aan wilde diersoorten. Door inspanningen van de Tanzaniaanse overheid en samenleving kunnen de verschillende wildpopulaties redelijk ongestoord door stropers en jagers leven in Tanzania. Helaas lukt het nooit om alle dieren te beschermen, maar de algehele tendens is dat de meeste diersoorten het in Tanzania goed hebben en men er alles aan lijkt te doen om met uitsterven bedreigde diersoorten te beschermen.

Vakantie naar Tanzania boeken

Er zijn verschillende reisorganisaties die vakanties naar Tanzania aanbieden. Omdat een vakantie naar Tanzania niet goedkoop is, is het raadzaam om een pakketreis met SGR-garantie te boeken. Dat kan bij Nederlandse touroperators zoals TUI, Djoser, Riksja en 333Travel. Kijk goed wat er wel en niet inbegrepen is als je een vakantie naar Tanzania wilt boeken. Wat bij de ene aanbieder wel in de pakketreis zit, kan bij een ander een optie zijn waar je voor moet bijbetalen.

Bij TUI kun je niet alleen safari’s naar Tanzania aan. Bij hen kun je ook zonvakanties naar het eiland Zanzibar boeken, of beter nog: een safari op het vasteland van Tanzania combineren met een paar dagen relaxen op Zanzibar.

🦓 safari's Tanzania bij TUI.nl 🐘
🐘 + 🏖️ combinatie safari en Zanzibar bij TUI.nl

Een dure vakantie

Een safari in Tanzania betekent dat je redelijk wat geld neer mag tellen voor je vakantie. Tanzania behoort tot de duurdere safaribestemmingen. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de hoge entreeprijzen die je neer moet tellen voor de nationale parken, de redelijk hoge prijzen die je betaalt voor de vliegtickets richting Dar es Salaam of Kilimanjaro International Airport en de relatief dure accommodaties in en rond de nationale parken. Zeker in het meest gunstige reisseizoen kunnen deze prijzen flink oplopen. Denk aan pakweg 300 tot 500 euro per nacht voor een tweepersoons tent of kamer in een luxere accommodatie die in een park ligt. De duurste kampen hanteren in het hoogseizoen zelfs prijzen die de grens van duizend euro per accommodatie overstijgen. Je kunt geld besparen door te kiezen voor een middenklasse accommodatie en dan bij voorkeur eentje die net buiten het park ligt. Dan nog is slapen in Tanzania in vergelijking tot een aantal andere bestemmingen aan de dure kant.

De prijs voor een safari kan gedrukt worden door deel te nemen aan een zogenaamde groepsrondreis. Je hebt dan niet de beschikking over een privéauto met gids/chauffeur, maar je reist met een groter gezelschap in grotere safaritrucks. Het feit dat je dit soort trucks veel minder tegenkomt in de Tanzaniaanse natuurgebieden dan de kleinere vierwielaangedreven jeeps zegt al een hoop. De meeste safarigangers kiezen voor een privérondreis en slechts een klein deel kiest voor een groepsreis. Budgetair gezien is de groepsreis dus interessanter, maar ook persoonlijke overwegingen kunnen de basis vormen voor het besluit om met een groep mee te reizen door Tanzania. Zo zijn er speciale familierondreizen die in het teken staan van gezinnen met kinderen. Het grote voordeel is dat de kinderen interactiviteit kunnen hebben met de andere kids die meereizen. Het blijkt vaak dat een privésafari door kinderen, vooral als ze jong zijn, als erg intensief maar op een gegeven moment ook als saai gezien kunnen worden. De andere kinderen zorgen dan voor de nodige afleiding tijdens het reizen.

Safari met kinderen

Safari met kinderen

Hierboven hebben we het onderwerp al aangesneden: op safari gaan met je kind(eren). Is dat verstandig of niet? Is het ook voor kinderen een ultieme belevenis waarbij ze zich in een XXL-dierentuin wanen of is zo’n reis te inspannend en daardoor uiteindelijk ook te saai? Daar is niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt allemaal van verschillende factoren af, die je niet altijd zelf in de hand hebt. Zo scheelt het hoe oud je kind is of je kinderen zijn. Voor jonge kinderen is het vaak intensiever dan voor oudere kinderen. Hoelang de spanningsboog tijdens een gamedrive aanwezig blijft verschilt per kind. Wat ook veel scheelt is hoe goed je kind slaapt en of ze zich helemaal optimaal voelen. Voeding en een ander ritme heeft op ieder weer een andere uitwerking.

Wil je lezen en zien hoe een dag op safari in Tanzania eruit kan zien? De populaire website www.in12uur.nl beschrijft een dag waarin een gezin met twee tieners de Ngorongoro-krater bezoekt. Het verhaal ‘Afdaling in de Ngorongoro-krater‘ werkt met een overzichtelijke tijdlijn en veel foto’s. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van wat een safaridag in Tanzania in kan houden.

Reisduur

Als je op zoek gaat naar rondreizen door Tanzania dan zal je opvallen dat veel reizen een vrij beperkte reisduur hebben: meestal zo tussen de 8 tot 12 dagen. Dat komt onder andere vanwege de redelijk hoge prijzen die je betaalt voor een safari in Tanzania, maar ook omdat zo’n reis erg intensief is en je binnen een vrij kort tijdsbestek veel verschillende dieren kunt zien. Je hebt geen reis van drie of vier weken nodig om de Big Five en alle andere in Tanzania voorkomende dieren in het wild te kunnen bewonderen. Wat je vooral zult merken is dat je na één tot anderhalve week steeds minder interesse zult gaan krijgen voor de dieren en je je bijna alleen nog maar zult gaan focussen op de bijzondere dieren en plaatjes. Dan kijkje op een gegeven moment niet meer op van een kudde gnoes of een groepje leeuwen. Vind je pakweg anderhalve week te kort voor een vakantie dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je reis uit te breiden met een verblijf aan een prachtig strand op het eiland Zanzibar. Dit is een optie waar redelijk wat Tanzania-gangers gebruik van maken. De meeste reisaanbieders geven je dan ook de mogelijkheid om deze verlenging direct bij het boeken van de reis al mee te kunnen boeken.



Slapen tussen de dieren

Als je de optimale safari-ervaring wilt hebben dan slaap je natuurlijk zo dicht mogelijk bij de wilde dieren. Dat kan op verschillende manieren. De leukste manier is in een (semi-)tent in een nationaal park of in een reservaat. Binnen de meeste parken in Tanzania zijn verschillende zogenaamde kampen waar je kunt overnachten. Vaak zijn deze accommodaties vrij luxe en daardoor ook vrij prijzig. Je hebt echter wel de grootste kans dat er verschillende wilde dieren tot zeer dicht van je tent komen. Op sommige plekken mag je als het donker is dan ook niet alleen van en naar je tent lopen, maar komt er bewaking mee. Zo werden we zelf in de Serengeti in het donker begeleid door Masai die bewapend waren met speren en een zaklantaarn. Een bijkomend voordeel van slapen in een park of reservaat is dat je ’s morgens na vertrek uit je accommodatie direct aan je gamedrive kunt beginnen.

Een andere optie is om (net) buiten de grenzen van een park te slapen. Dat is gemiddeld genomen wat voordeliger en ook hier heb je volop kans om wilde dieren te horen en te zien. De natuurgebieden zijn immers amper of niet omheind, waardoor dieren uit de parken zich ook naar aangrenzende gebieden kunnen verplaatsen.

Slapen tussen de dieren

Game drive

Een term die je veel voor zult zien komen in verband met een safari is een zogenaamde ‘game drive’ of ‘gamedrive’. Een game drive betekent in de tegenwoordige tijd het op zoek gaan naar dieren met een safari-auto. Het doel is om zoveel mogelijk wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten tijdens een game drive. Om de dieren niet te verstoren is een game drive wel aan een aantal voorwaarden en regels onderhavig. Zo mag je de auto nooit verlaten tenzij je op een plek bent waar aangegeven staat dat dat wel mag of als een parkwachter aangeeft dat het mag. Het voeren van wilde dieren is nooit toegestaan. Sterker nog: een dier dat went aan gevoerd worden door mensen zal waarschijnlijk afgeschoten moeten worden. Er zijn verder nog verschillende parkregels die je gids je uit zal leggen of die zichtbaar te lezen zijn bij de ingang van een park.

Met een safari wordt dus de reis zelf bedoeld, waarbij de gamedrives de momenten tijdens een safari zijn waarbij je op zoek gaat naar de dieren. Vaak maak je één of twee gamedrives per dag. Als je er twee op een dag maakt, dan is de eerste soms al voor het ontbijt en de tweede meestal ruim na de lunch. Als er een gamedrive gemaakt wordt door een groter gebied dan wordt daar meestal een hele dag voor uitgetrokken met een picknicklunch halverwege de dag.

Game drive

Ballonsafari

Vanaf de grond heb je vaak een prima blik op de dieren. Soms is dat van dichtbij, soms van wat verderaf. Een vaste regel die in veel parken geldt is dat je de paden niet mag verlaten met de auto. Hiermee wordt voorkomen dat de dieren door auto’s ongewild opgejaagd worden in hun eigen leefomgeving. Een ideale manier om de vele wilde dieren op een andere manier te bekijken is vanuit de lucht. Dat kan door middel van een zogenaamde ballonsafari. Tijdens een ballontocht heb je een totaal ander uitzicht op de indrukwekkende natuur en op de dieren. Je hebt dan een totaal ander beeld op de kuddes, groepen en individuele dieren. Volgens velen is een ballonsafari de ultieme vorm van een safaribelevenis. Daar hangt dan ook wel een stevig prijskaartje aan. Zo moet je op een ballonsafari boven de Serengeti of de Masai Mara rekenen op ongeveer 400-450 euro per persoon. Dat is voor een ballonvaart van een uur met aansluitend een champagneontbijt en een gamedrive op de weg terug naar het startpunt. Je zit dan in een luchtballon waar maximaal zestien passagiers in kunnen.

Ballonsafari

De natuur van Tanzania

Tanzania staat bekend om de enorme biodiversiteit. Dit maakt van het land één van de meest bijzondere bestemmingen op het Afrikaanse continent, omdat de verscheidenheid aan landschappen, flora en fauna enorm is. Zo vind je in Tanzania de Great Rift Valley waardoor Tanzania rijk is aan verschillende hoge bergen, waaronder de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Tanzania kent verder uitgestrekte savannes, grote bossen, grote zoutmeren en veel rivieren, waarvan er geen enkele bevaarbaar is. Tanzania bestaat voor maar liefst 25 procent uit nationale parken, wildreservaten en andere beheerde gebieden.

Tanzania herbergt een enorme diversiteit aan zoogdieren, vogels en reptielen. Vooral de hoeveelheid grote zoogdieren is enorm. Hier leven onder andere leeuwen, luipaarden, cheeta’s (jachtluipaarden), Afrikaanse wilde katten, jakhalzen, vossen, mangoesten, hyena’s, olifanten, nijlpaarden, neushoorns, verschillende soorten antilopen, buffels, gnoes, topi’s, impala’s, giraffes, zebra’s, gazelles, dikdiks, waterbokken, zwijnen, aardvarkens en een een groot aantal soorten apen zoals chimpansees en bavianen. Sommige dieren komen in grote aantallen voor, terwijl je voor anderen wat meer je best zult moeten doen. Sommige dieren komen alleen maar op een beperkt aantal plekken voor. Dat geldt zeker voor met uitsterven bedreigde diersoorten zoals de zwarte en de witte neushoorn.

De natuur van Tanzania

Uitrusting

Voor een safari in Tanzania moet je goed rekening houden met wat je meeneemt. Sommige dingen zijn volledig persoonlijk en een aantal zaken gelden in het algemeen voor iedereen.
We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je een safari in Tanzania wilt gaan beleven:

• Om de dieren goed te kunnen zien is een goede verrekijker onmisbaar tijdens de gamedrives. Bespaar hier niet op, omdat de kwaliteit tussen een goedkope en duurdere verrekijker aanzienlijk kan verschillen.
• Fotograferen is natuurlijk geweldig. Om de dieren van dichter bij op de foto te kunnen zetten is een lens met een goed telebereik een aanrader. Denk hierbij aan tenminste 200 mm, maar liever nog 300 tot 400 mm bij een full frame camera. Vind je de aanschaf van een goede telelens te prijzig, dan kun je bij sommige fotozaken ook lenzen huren.
• Zorg voor lichte comfortabele kleding in laagjes. Tijdens de gamedrives in de vroege ochtend kan het koel zijn en is een vest en/of jas lekker, zeker in de koelere periodes. Je hoeft geen complete safari-uitrustingen te kopen. Lichte kleuren zoals grijs, wit en crème zijn ook prima. Vermijd donkere tinten en felle kleuren. Ten eerste om de dieren niet af te schrikken, ten tweede om de tseetseevliegen niet aan te trekken. Deze kleine vampieren komen vooral op de kleur blauw af, zegt men. Onze ervaring is dat ze je ook belagen als je zandkleurige kleding aan hebt.
• Neem een middel mee tegen insecten. Tegen muggen heb je een middel met de werkzame stof DEET nodig, tegen andere insecten heb je vaak weer andere middelen.
• De zon is vaak erg fel in Tanzania, dus vooral goed smeren. Neem je anti-zonnebrandmiddel al vanuit Nederland mee en denk aan een hoge beschermingsfactor.
• Een zonnebril kan enorm prettig zijn.

Uitrusting